top of page

Zero waste, avagy a Präs fő missziója


Zero-waste. Hangzatos kifejezés, mégis kevesen foglalkozunk vele úgy igazán, pedig a Föld, amin élünk megérdemelné. Fontos a jövőre nézve, hogy tudatosan álljunk az újrahasznosításhoz, hogy egy sokkal tisztább világot teremthessünk a későbbiekre. A PRÄS felelősségtudata is ezen dolgozik! Mi hiszünk abban, hogy a hulladékmentesség igen is sokat számít, és mindig is elkötelezettek leszünk ennek megvalósítása mellett!



A zero waste a szemét nélküli élet víziója. Egy olyan élet, amelyben igyekszünk elkerülni a pazarlást - és gondoskodunk arról, hogy a nem elkerülhető hulladékot újrahasznosítás, vagy közvetlen újrafelhasználás céljából szétválogassuk. A PRÄS a hulladékmentesség szinte már gondolkodásmóddá vált. Egy olyan megközelítés, amely megmutatja, hogy hogyan tudunk kis erőfeszítéssel sokat tenni a környezetünkért.


Gyakori hiba, hogy összekeverjük az újrahasznosítás és a zero waste kifejezést. Fontos különbség, hogy a recycle folyamatokkal ellentétben a zero waste hosszútávú és hatékony megoldásokat próbál nyújtani a teljes hulladékmentességhez az előállítás folyamatától, egészen a csomagolás pillanatáig. Általános cél az előállítási folyamat alatti összes energia és alapanyag megőrzése, visszaforgatása és felhasználása akár az újrafelhasználás, akár más területeken hasznosítás céljával, természetesen környezetbarát módon.



A gyümölcslé feldolgozásnál sok munkával ugyan, de maximálisan előállítható a teljes felhasználhatósági lánc, ám még így is kevés zero waste gyümölcslével találkozhatunk boltokban és kávézókban. Két fontos lépéssel azonban nagyon látványos eredményeket érhetünk el bolygónk védelmében: a csomagolásmentes kiszerelés lehetőségének megalkotása és az előállításkor használt anyagok további célra való újraalkalmazása elősegíti a hulladékmentes gyümölcs- és zöldségfeldolgozást és ezzel is sokkal kisebb ökológia lábnyomot hagyva maga után.



Hogyan lehet csomagolásmentesen csomagolni?


Egy üvegpalack akár 50-szer is újrafelhasználható, mégis eldobható üvegként maradt meg az emberek fejében. Miért kellene az üvegeket az újrahasznosítási folyamat során széttörni és újat vásárolni, ha ehelyett egyszerűen újratölthető megoldásokra van lehetőség? Az újratölthető üvegpalackokkal egyrészt megakadályozhatjuk, hogy az egyszer használatos csomagolások szennyezzék a bolygónkat, amik idővel mikroműanyagokká válnak. Magyarországon például a felhasznált műanyagok 60%-a hulladéklerakókban végzi, elégetik, vagy az óceánokba kerül. A műanyaghulladéknak világszerte mindössze 9%-át hasznosítják újra. Azzal az egyszerű cselekedettel, hogy visszavisszük a már egyszer használt üres palackunkat és újra feltöltjük, kíméljük a Föld természeti erőforrásait és csökkentjük a műanyagszennyezést is. Ami ebből eredően a legfontosabb, hogy mindennapi döntéseink meghatározzák a jövőnket.


Hogyan lehet újrafelhasználni felhasznált alapanyagot?


Úgy tartják, hogy a gyümölcsök és zöldségek héjban több tápanyag van, mint magában a termék húsában. A PRÄS ledarálja és kipréseli a lehető legtöbb tápanyagot a felhasznált zöldségből és gyümölcsből, a megmaradt pépben mégis marad íz. . Elköteleztük magunkat amellett, hogy fenntartható környezetvédelmi technikák és folyamatos fejlesztési programok alkalmazásával biztosítjuk, hogy tevékenységünk környezetre gyakorolt hatása minimális legyen.


Mit tesz a PRÄS a bolygónkért?


Préselés után közvetlenül újrahasznosított üvegballonokba töltjük a friss leveket. Ebben szállítjuk partnereinknek, gondosan ügyelve arra, hogy a hűtési láncot ne szakítsuk meg. A vásárlók ezekből a ballonokból tudnak maguknak csapolni, az általunk biztosított többször felhasználható üvegekbe vagy akár a saját kedvenc palackjaikba.


A préselésből megmaradt zöldség és gyümölcshúst már két helyre is szállítjuk állateledelnek. Kapcsolatban vagyunk olyan termelőkkel akik a nálunk összegyűlt "maradékban" kincset találtak és nagyon szívesen használják komposztként az új növények termőföldjéhez. Egy hamarosan következő blogbejegyzésünkben mindkét eljárást megmutatjuk nektek, hátha ezzel irányt tudunk mutatni egy élhetőbb, pazarlásmentesebb, műanyagmentes világ felé.




bottom of page